Gal paklauskim Temidės #E1: Kas yra teisėjo padėjėjas?

Vakar buvo iškeltas klausimas, ką Teisėjų padėjėjų asociacijos pirmininkė Indrė Cvilikaitė ir Valdybos narys Saulius Tamoševičius veikė Infolex studijoje? Dainos Konstitucijos dienai nerepetavo, bet apie teisėjų padėjėjus tikrai pakalbėjo!

Dar metų pradžioje kilusi idėja tapo šiandienos realybe: Teisėjų padėjėjų asociacija ir Infolex sukūrė tinklalaidę „Gal paklauskim temidės?“, kurią paklausyti bus tikrai verta!

Pirmoje laidoje visas dėmesys yra skiriamas teisėjų padėjėjams, todėl ir pirmasis laidos svečias (labai simboliška) yra vienas pirmųjų Lietuvos teismuose pradėjusių dirbti teisėjų padėjėjų, o dabar jau einantis teisėjo pareigas Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriuje – Mindaugas Povilanskas.

Teisėjo padėjėjo pareigybė atsirado dėl būtinybės aprūpinti teismus, o ir teisėjus, susiduriančius su vis didėjančiu darbo krūviu, kvalifikuotu personalu, kurio darbas turėtų ne tik trumpinti bylų nagrinėjimo laiką, bet ir gerinti bylų nagrinėjimo kokybę, garantuoti teismų veiklos efektyvumą vykdant teisingumą. Žinoma, tokias funkcijas einantiems asmenims buvo suformuoti ir iki šiol yra taikomi labai aukšti kvalifikaciniai reikalavimai. Laidoje teisėjas pasakojo, kaip atrodė jo pirmoji darbo diena, koks buvo teisėjų požiūris į jį, kaip naują kolegą, kaip susiformavo komandinio darbo principu grįstas darbas teismuose, kaip pakito šios pareigybės darbo užmokestis ir

O kodėl atsirado Teisėjų padėjėjų asociacija? Kaip ir tinklalaidė, taip ir Teisėjų padėjėjų asociacija, buvo sukurta iš paprastos idėjos naujiems teismų bendruomenės nariams turėti vietą susitikti ir pabendrauti kasdieniais darbiniais klausimais. Tačiau kaip tuo metu, neturėdami mums jau įprastų technologinių priemonių, kolegos vienas kitą surado, susibūrė ir įgyvendino savo idėją? Ar pirminiai lūkesčiai buvo pateisinti? M. Povilanskas pasidalino savo įžvalgomis ir pamąstymais apie tai ir pasakodamas apie savo kolegų tuometines vizijas pridūrė “tie žmonės, kurie kūrė šią asociaciją, ir turėjo tokią viziją, kad kažkada ateis tas laikas, kada bus vau, visi apie ją žinos”.  Laidoje taip pat išgirsite, koks šiuo metu yra Teisėjų padėjėjų asociacijos vaidmuo palaikant profesinį ir asmeninį teisėjų padėjėjų tobulėjimą, kuriant ryšį su visuomene teisinio švietimo srityje ir siekiant ieškoti dialogo dėl teisėjų padėjėjams aktualių problemų sprendimų.

Tačiau tai tikrai ne viskas, kas buvo aptarta pirmoje laidoje. Su teisėju M. Povilansku taip pat diskutavome ir apie bausmių skyrimo principus bei apie tai, kodėl visuomenėje kyla nepasitenkinimas teismų skiriamomis bausmėms? Ar tikrai teismai skiria per švelnias bausmes ir ar tikrai bausmės griežtumu turi būti suprantamas teisingumas? O gal per mažai kalbame apie bausmės paskirtį – ne tik nubausti, bet ir perauklėti nusikalsti linkusį asmenį, kad šis daugiau nusikalstamų veikų nedarytų? Na tik tai jau antrosios laidos tema.

Mokslininkai, praktikai, teisėjai, prokurorai, įvairių sričių teisininkai, o gal ir aktyvūs visuomenės veikėjai? Laidų dalyviai bus įdomūs ir įvairūs! #StayTuned ir iki susiklausymo!

#TeisėjųPadėjėjai ir #Infolex